Iedereen eet wel eens een champignon of oesterzwam, maar mycelium - het netwerk van schimmeldraden waar paddenstoelen uit voortkomen - is nog onbenut. Daar zou snel verandering in kunnen komen. Onderzoek van Karin Scholtmeijer, richt zich op de ontwikkeling van mycelium als een duurzame, eiwitrijke voedselbron. 🍄🌱
Wat maakt mycelium zo interessant? Het groeit snel en kan worden gekweekt op plantaardige reststromen zoals die van de kleurstofindustrie. Dat was overigens een grote eye-opener voor mij. Want wist je dat er hectares landbouwgrond worden ingezet voor de kweek van groente en fruit puur voor hun (natuurlijke) kleurstof? Doordat deze producten selectief zijn veredeld op kleur, is de smaak niet goed genoeg om deze als voedingsmiddel in te zetten. Na de extractie, worden de meeste restproducten verbrand of gecomposteerd. Dat zet natuurlijke kleurstof toch weer even in een ander daglicht. Maar goed, mycelium kan gelukkig prima op plantresten uit de kleurstofindustrie groeien! Ook heeft het geen landbouwgrond of zonlicht nodig. Paddenstoelen kweken kan erg ingewikkeld en inefficiënt zijn; de ontwikkeling van de champignonkweek heeft tientallen jaren geduurd, dat is anders bij mycelium. Mycelium groeit vanzelf door bijvoorbeeld suiker of stikstof toe te dienen aan schimmels. Dat maakt het een veelbelovende kandidaat voor de eiwittransitie. Helemaal omdat Scholtmeijer schimmels wil kruisen in combinatie met verschillende reststromen en hierdoor het eiwitgehalte verwacht te verhogen. Wat kijk ik uit naar het moment waarop we de eerste mycelium-biefstuk in de supermarkt kunnen kopen, of eiwit shakes op basis van myceliumpoeder in de sportschool hartstikke normaal zijn. Lees mijn volledige artikel op Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees? (vmt.nl)
0 Opmerkingen
|
|
Neem jij ook die volgende stap naar toekomstbestendigheid?Door training, publicatie en advies wil ik jou inspireren en je op weg helpen naar een betere wereld van eten en drinken. Neem vandaag nog contact op!
|