Vandaag even iets over transport van eten en drinken. Klinkt misschien onwijs saai, maar het wordt blijkbaar door onwijs veel mensen als iets groots en belangrijks gezien.
Ik krijg namelijk heel vaak opmerkingen zoals: "We hebben het wel steeds over minder vlees eten, maar als een avocado van ver moet komen, dan heeft dat toch een veel grotere impact op het klimaat dan een stukje lokaal rundvlees?" Of "Het is toch belangrijk om alle transport van groothandel tot consument in de impactberekening van een product mee te nemen?" Mijn antwoord: nee. Tuurlijk is transport iets om rekening mee te houden. Want als je producten per vliegtuig transporteert zoals dat vaak gebeurt bij munt, ananas en verse aardbeien in de winter, dan is de impact enorm. Alleen... er wordt gelukkig bijna geen voedsel ingevlogen. Maar 0,16% van al ons voedsel komt per vliegtuig, het overgrote deel per boot (59%), 31% per vrachtwagen en 10% per trein. Vooral het vrachtschip kan zo ontzettend veel lading kwijt dat het per ton goederen per kilometer varen nog geen 0,01 KG CO2 uitstoot en dus duurzamer is dan vervoer per trein! Vervoer is bovendien maar een heel klein onderdeel, ongeveer 6%, van de totale impact van voeding. De productie van ons eten heeft een veel grotere impact en dat is iets om rekening mee te houden. Zo is er voor productie van rundvlees onwijs veel water nodig, draagt een kopje koffie of chocoladereep vaak nog bij aan ontbossing en heeft tonijn een hoge CO2 uitstoot.
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |
|
Neem jij ook die volgende stap naar toekomstbestendigheid?Door training, publicatie en advies wil ik jou inspireren en je op weg helpen naar een betere wereld van eten en drinken. Neem vandaag nog contact op!
|